måndag 5 april 2010

Påskigt


Det är konstigt vad vi köper grejer inför påsk. Man går i affären och tänker nog inte på hur mycket grejer som kommer fram under påsken. Ja menar allt som finns i affären under påsk finns ju där under jul och resten av året också. Bara instoppat lite längre in i hyllorna.
Om jag tex köper servetter till påsk, så visst fan är de gula. För att de marknadföres så mycket bättre veckan innan påsk.
Men nu lägger man fokus på att sälja så mycket som möjligt, så då skjuter man fram en pall med äpplekaka i gången där kunden går, och skriver en stor prisskylt: PÅSK-KAKA 29.90:-

Och vi som kunder hurrar och vrider ner näsan mot pallen och väljer den största kakan vi hittar och sen fortsätter mot nästa ovetandes impulsköp(påskost Påsksill mm)Fast vi inte skulle ha Äpplekaka just denna dag.
Allt blir och låter så godare om man sätter det där ordet framför, vare sig det är Påsk,midsommar eller Jul.
- Jo jag köpte en så god påsk-kaka på affären och den var så god säger man till vänner och bekanta.
Den hade nog varit lika god om den legat på sin vanliga plats med liten prisskylt. Men då hade man förmodligen aldrig köpt den, om man inte endast var ute efter en Äpplekaka.

Undra om det är för att man blir glad av ordet Påsk, som man gör massa impulsköp. Påsk kanske många förknippar med ledighet,röda dagar, ob tilägg, matfrosseri, Ja, sånt där som man blir allmänt glad av.
Jag vet i alla fall att jag blir glad av ordet påsk, jul, midsommar
Tänk...
Påskmust
Påskmat
Påskägg
Påskakärring
Påskväder
PåskPuss

Och jämför med...
Must
Mat
Ägg
Kärring
Väder
Puss...Det rinner liksom ner något fult vardagligt över de orden om om man inte lägger till påsk framför...Eller valfri storhelg.

Men det är så mysigt med Påsk även om man äter mer än grannen och bara jäser. Det är en sån där helg där våren är på ingång, man börjar se ljust i tunneln, barnen är glada och det är okej att blanda regnbågens alla färger i hemmet för några dagar..
Nu börjar man vilja gå upp på morgonen för att se hur mycket solchanser dagen bjuder på, än att dra täcket över huvudet för att tänka "de är säkert ännu mer snö än igår".

2 kommentarer:

  1. Du är rolig du Moa...Sofia var hemma en hel del i Påsk ,när jag prata med henne i telefon idag sa hon att : Nu får det räcka med godis !
    Varför upprepas detta fenomen varje år ? I landsproblem ...
    Ha det bra ! Ingela Lindquist Knåpalyckan

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte. Men man köper hela tiden mer för att det ska räcka och sitter man med godis i kinderna som räcker fram till midsommar...Kram På dig.

    SvaraRadera